Jag heter Per och bor med sonen Dante i Hammarbyhöjden i Stockholm. Hos oss bor även MessiTilla och Chai, våra fina sibiriska honkatter.

Jag hade katt hemma som liten men har sen dess utvecklat allergi, så när sonen Dante började prata om att vi borde skaffa katt så  kändes det inte aktuellt. Men vi började att söka efter lågallergena katter och hittade Sibirisk katt – en ras som fungerar för många kattallergiker.

Så – vintern 2011 hade vi alltså bestämt för att vi skulle skaffa en Sibirisk katt och vi gav oss ut i kattungedjungeln och började fördjupa oss i rasen Sibirisk katt. Eftersom man bör testa sin allergi i ett testhem så anmälde vi vårt intresse för det. Det drog dock ut på tiden, över ett halvår, men till slut fick vi ett datum för besök i ett testhem. Allergitestet gick bra och nu skulle vi hitta en lämplig kattunge. Efter en tids sökande så gick det väldigt fort. Vi fick erbjudande att komma och titta på S*Honungslyan’s Kardemumma, som hade kommit tillbaka till uppfödaren efter återbud, en lördag i september och på söndagen, den 11 september 2011, hämtade vi hem henne från Bromma.

Kardemumma fick namnet Messi efter Dantes favoritfotbollsspelare. Vi kom fram till att Messi är ett efternamn och det har ju alla, oberoende av kön…

Det visade sig att Messi är en väldigt social katt och med trevliga vanor som att sitta på axeln och att apportera. Vi hade bestämt oss för att hon inte skulle få vara i sovrummet med tanke på min allergi. Det höll till det var dags att gå och lägga sig den kvällen. Klart man vill ha en sån där liten söt katt hos sig så mycket man kan! Vi köpte därför en luftrenare som nog är bra.

Vi har alltså världens finaste katt. Och det ville vi visa övriga världen också. Vi klev in i utställningsvärlden! Från början tänkte vi bara ställa ut Messi några gånger och ”det där med att åka till Norge och ställa ut, det verkar ju lite överdrivet och det kommer vi aldrig att göra”. Men ett halvår senare ställde vi ut i Norge och det har blivit fler gånger sedan dess.

Det är också på utställningarna som vi har fått en väldig massa kunskaper om katter i allmänhet och Sibirisk katt i synnerhet.

Ganska tidigt började vi fundera på att kattuppfödning nog kunde vara ganska intressant. Vi väntade därför med att kastrera Messi och började istället lära oss vad det innebär med avel och uppfödning av Sibirisk katt och vi engagerade oss i Sällskapet Sibirisk Katt. Det ledde fram till att vi så småningom registrerade oss som uppfödare. Den 24 januari 2013 blev stamnamnet SE*Scatters inregistrerat hos FIFe/SVERAK. Scatters är egentligen en lek med ord. Det innehåller orden cat samt katter och skatter (fonetiskt). Betydelsen av scatter är ju att sprida, vilket är ju lite det man gör med kattuppfödning.

Om vi nu skulle bli uppfödare så vore det ju bra med fler än en katt, och så tyckte vi att det skulle vara bra med sällskap till Messi. Vi började leta efter en andra katt – en honkatt med andra linjer än Messis. Vi hittade en liten katthona i Norge, hos uppfödaren CarilloCat. I en kull som var född 12-12-12 fanns det en liten fin katt som nog skulle passa oss. En katt som kunde fungera både som avelshona och att ställa ut. Hon fick namnet Tilla-Tolv (med tanke på födelsedatumet, 12-12-12), ett namn som vi fick vara med om att bestämma. Tilla flyttade hem till oss i mars 2013.

Den 26 mars 2013 föddes vår första kull – Rymdkullen. Hittills har det blivit nio stycken kullar.

Från vår tredje kull – Tekullen – valde vi att behålla Chai.

Messi några dagar efter hon flyttat hem till oss

Tilla i bilen på väg hem

Tilla i bilen på väg hem

SE*Scatters avelsfilosofi

Jag tycker att det är viktigt att föda upp friska och rastypiska sibiriska katter. Jag eftersträvar genomtänkta parningar där hälsa och typ är viktiga parametrar. Jag bidrar själv till rasens hälsoarbete genom omfattande testning av mina avelsdjur.

Katterna är i första hand familjemedlemmar och det viktigaste är att de mår bra. Jag vill ha ett begränsat antal katter som trivs med varandra hemma hos oss, och om jag skulle vilja utöka antalet katter i katteriet så använder jag mig gärna av fodervärdar.

Mina honor ska vara minst 1,5 år innan de paras för första gången och de ska ha god tid att återhämta sig mellan kullarna.