Natten till idag, den 27 oktober, födde Chai fem kattungar. Strax före midnatt började hon visa tecken på värkar och gick då runt till ställen hon tyckte var lämpliga för en förlossning. Mest poppis var tydligen under täcket i sängen, men efter att hon försökt ta sig dit en fyra fem gånger så tog jag bort täcket. Jag stängde även dörrar till andra rum som hon gick in och letade boplatser i. Till slut insåg hon att bolådan nog var det bästa kvarvarande alternativet. Men att föda i en fint bäddad bolåda passade inte – först när Chai hade krafsat upp hela bolådan och krupit in under allt så verkade hon nöjd.

Efter nästan tre timmars värkarbete så ploppade den första ungen ut kl 02:39. Och då var Chai inte i bolådan, utan hade tagit sig en liten promenad ut i hallen. Att vara uppe och röra på sig kan ju vara det som krävs för att ungen ska komma ut. Men att fortsätta förlossningen på hallgolvet kändes inte optimalt så efter det fick hon hålla sig i bolådan.

Förlossningen gick smidigt och kl 04:26 var den femte och sista kattungen ute. Under hela förlossningen hjälpte Tilla, mormor till kullen, till helhjärtat. Hon var lika engagerad i ungarna som kom ut som mamma Chai, och slickade ungar, åt moderkakor och lät ungarna snutta på henne när Chai var för upptagen med att föda. Messi – den tredje katten här hemma – höll sig borta och verkade mest irriterad över all uppståndelse.

Födelsevikterna på ungarna låg mellan 98-115 gram, vilket är bra. Och alla ungarna är till synes friska och livskraftiga, vilket såklart är det viktigaste.

Så, vad blev det då för färger och kön? Jo, alla fem ungarna är tabbymönstrade, vilket var förväntat eftersom både Chai och pappa Lumos har tabbymönster. Två av ungarna är blå, vilket var lite mer överraskande – men jätteroligt! Vi visste att Chai bär på dilutions-genen (som är den recessiva gen som gör att grundpigmentet svart blir till blå), men var inte säkra på om Lumos gör det. Men det visade sig att han gör. Alla ungar utom en har fin vitfläckighet med vita tassar och vit mage, ungefär som Chai. Och, som det ser ut just nu, så är det tre hanar och två honor. Så här blev det alltså:

#1: hane, SIB a 09 22 (blåtabby med vitt)
#2: hane?, SIB n 09 22 (bruntabby med vitt)
#3: hona, SIB a 09 22 (blåtabby med vitt)
#4: hona, SIB n 09 22 (bruntabby med vitt)
#5: hane, SIB n 22 (bruntabby)

Mamma Chai, mormor Tilla och ungarna

Mamma Chai, mormor Tilla och ungarna

 

Chais ungar

Chais ungar

Och ett par bitvis lite halvsuddiga bilder på varje unge:

#1, hane, SIB a 09 22

#1

#1

#1

#1

#2, hane?, SIB n 09 22

#2

#2

#2

#2

#3, hona, SIB a 09 22

SAMSUNG CSC

#3

#3

#3

#4, hona, SIB n 09 22

#4

#4

#4

#4

#5, hane, SIB n 22

#5

#5

#5

#5