I fredags, den 31 augusti, fick Tilla och Chai besöka Universitetsdjursjukhuset i Uppsala. Där fick de träffa Jens Häggström som HCM-testade dem. Båda katternas hjärtan såg fina ut och var helt normala! Eftersom ålder vid testtillfället är relevant så bör det nämnas att Tilla nu är 5 år och 8 månader, och Chai är 3 år och 10 månader.

Med vid undersökningen var även Åsa Ohlsson som är forskare och genetiker vid SLU. Hon ville få blod från katterna till sin forskning på genetiska orsaker till RCM och HCM. Självklart bidrar jag gärna med det. Tilla lämnade blod, men Chai var inte lika medgörlig på den fronten och fick avstå denna gång.

Tilla och Chai har varit kemiskt kastrerade sedan april 2017. Anledningen till det är att jag ville avvakta vidare avel på dem med tanke på dödsfallet på SE*Scatters Yasmin, en avkomma till Tilla och Chais halvsyster. Då det ännu inte framkommit något konkret som kan förklara det dödsfallet så kommer jag troligen försiktigt avla vidare och låta Tilla och Chai få fler kullar framöver. Självklart diskuterade jag detta ordentligt med Jens och Åsa, och de såg inga hinder för vidare avel på katterna.